środa, 29 września 2010

Sezon 2010-2011 - przygotowania

Postanowiłem powiększyć warsztat, więc oprócz słodów zakupiłem dodatkowy sprzęt.

- Pokrywa z rurką fermentacyjną
- Fermentator 30l
- Kapsle - 300 sztuk






A jeśli chodzi o słody...

- Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann
Podstawowy słód przy warzeniu ciemnych piw pszenicznych w stylu: dunkelweizen, dunkel weizenbock, dodatek do piw specjalnych górnej fermentacji. 





- Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann
Słód polecany do piw ciemnych dolnej i górnej fermentacji oraz do piw w stylu: bock, stout, oktoberfestbier , brown ale, schwarzbier. 




- Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann
Podstawowy słód do piw dolnej i górnej fermentacji: pilsnerów, lagerów, ale.
 



- Słód pszeniczny, czekoladowy 800-1200 EBC Weyermann
Słód specjalny (prażony), stanowi szlachetny dodatek do piw w stylu: stout, porter, alt oraz do innych ciemnych piw górnej fermentacji. 




- Słód Caramunich typ III 140-160 EBC Weyermann   
Słód specjalny, dodatek do wielu piw ciemnych oraz jasnych w stylu: oktoberfestbier , bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale. 




- Słód belgijski karmelowy ciemny Cara Crystal 120 EBC
Oryginalny belgijski słód ciemny, karmelowy. Dostarcza do piwa pełny, słodowy aromat. Dodatek do klasztornych dubbli oraz do piw ciemnych górnej fermentacji - stoutów i porterów.
 



- Słód Carapils 3-5 EBC Weyermann  
Szczególny słód karmelowy, dodatek do piw jasnych w stylu: pilsner, bock, light beer.
Carapils to bogate źródło dekstryn. Jego użycie w zacierze infuzyjnym w pewnym stopniu kompensuje brak efektów osiąganych tradycyjnie podczas zacierania dekocyjnego. Poprawia „pełnię smakową” i pienistość piwa. Nie wnosi aromatu ani barwy.




- Słód Carawheat 100-130 EBC Weyermann 
Słód specjalny, dodatek do piw w stylu: hefe weizen, dunkel weizen oraz do ciemnych piw górnej fermentacji.

 


Oczywiście nie mogło zabraknąć drożdży ani chmielu:

- Sawbrew WB-06
Pierwszy na  świecie oryginalny szczep drożdży do piw pszenicznych w wersji suchej. Drożdże rekomendowane do fermentacji piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefe-Weizen, Dunkelweizen, Weizenbock. Temperatura fermentacji: 15-24°C



- Chmiel aromatyczny Lubelski
Najsłynniejszy polski chmiel aromatyczny odmiany Lubelski w postaci granulatu.
Nadaje piwu wspaniały, szlachetny i intensywny aromat zarówno w zapachu jak i smaku.
Zawartość alfa-kwasów: 4,8 %.


Jak widać, trochę tego się nazbierało. Słody tak dobrałem gatunkami i wagowo, żeby starczyło mi na kilka warek Dunkela. Śrutownika na razie nie kupuję - za drogi. Ze śrutowaniem pomoże mi kolega z forum, od innego zaprzyjaźnionego piwowara mam nadzieję dostać gęstwę płynnych, dobrych drożdży. Zapowiada się jesień pełna eksperymentów.

PS. Zdjęcia i opisy pochodzą ze strony www.browamator.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zdecydowałeś/aś się na wpis? Super.
Niewielu to robi, więc doceniam każdą uwagę.
Dziękuję za komentarz.

(Z powodu natłoku spamu muszę wprowadzić moderowanie komentarzy. Takie czasy. Sorry!)