piątek, 9 kwietnia 2010

warka no.4 - przgotowania

Chcąc maksymalnie wykorzystać sezon (jak się zrobi ciepło raczej robię przerwę), zakupiłem kolejne produkty:

Skład zestawu STOUT:

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
- słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5g,
- wskazówki do warzenia.

Zalecana temperatura fermentacji: 20°C.


Siateczka do gotowania chmielu lub wyparzania słodu - 1 szt

Muślinowa siateczka wielorazowego użytku,
bardzo przydatna w dwóch przypadkach:

- do gotowania chmielu podczas chmielenia brzeczki,
- do wyparzania (namaczania) słodów specjalnych
w wodzie przeznaczonej do wykonania brzeczki piwnej.

W obu przypadkach sieteczka pozwala na łatwe
oddzielenie resztek chmielu lub słodu od brzeczki lub wody.



Termometr ciekłokrystaliczny PIWO - WINO BREWFERM 0-30°C

Temperatura fermentacji wskazywana jest przez
zabarwienie jednego z 31 prostokątów, oznaczających
temperaturę w przedziale od 0 do 30°C.
Po naklejeniu na zewnętrz fermentora,
termometr jest odporny na ścieranie i płukanie.


Mech irlandzki (Irish moss) - 10g

Naturalny środek do klarowania piwa na gorąco.
Mech irlandzki to naturalny preparat, otrzymany
z morskich czerwonych wodorostów występujących
obficie przy wybrzeżach Irlandii.

Dodatek mchu irlandzkiego do wrzącej brzeczki
na 10 - 15 minut przed końcem gotowania powoduje
zwiększone wytrącenia białka z brzeczki a w rezultacie
np. mniejszą tendencję do "zmętnienia piwa na zimno".


Planowane warzenie: 16-18 kwietnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zdecydowałeś/aś się na wpis? Super.
Niewielu to robi, więc doceniam każdą uwagę.
Dziękuję za komentarz.

(Z powodu natłoku spamu muszę wprowadzić moderowanie komentarzy. Takie czasy. Sorry!)